İlaçlarla gebelik sonlandırması

Türkiye’de bulunmayan bir ilaçla ön hazırlık sonrası verilen 2. bir ilaçla gebelikler başarılı birşekilde sonlandırılabilinir. Ancak piyasada bulunmayan bu ilaçları kullanmamız ve temin etmemiz ülkemizde mümkün değildir. Tıbbi gereklilik hallerinde daha büyük gebeliklerde hastaneye yatış yapılarak mevcut ilaçlarla gebelik sonlandırması gerçekleştirilebilinir. Bazen son derece başarılı bir şekilde düşük gerçekleştirilebilirken bazen de tam başarı ile sonlanmaz ve yine de kürtaj yapılarak rahim içinde kalan parçaları temizlemek gerekebilir.

Süreç nasıldır ?

İlaçla düşük gerçekleştirmek bazen bir kaç gün sürebilir. Düşük sizin farkındalığınızda gerçekleşir. Vücudunun kontrolünü kaybetmek ve narkoz almak istemeyen kadınların tercih ettiği bir yöntemdir.

Nasıl uygulanır ?

İlaç dozu ihtiyaca göreve vücudun vereceği yanıta göre belirlenir. Kasık ağrısı için yaygın olarak kullanılan ağrı kesiciler verilir ve çoğunlukla etkili bir cevap alınır. Düşük gerçekleştikten sonra ultrason kontrolü ile parça kalıp kalmadığı kontrol edilerek sürecin sorunsuz tamamlandığından emin olunmalıdır.

Doktorunuzun bilmesi gerekenler !

  • Son adet tarihinizin ilk günü
  • Geçirilmiş jinekolojik veya başka bir ameliyatın olup olmadığı, olduysa sorun yaşanıp yaşanmadığı
  • Doğum varsa normal mi sezaryen mi
  • Dahili bir hastalık var mı, bilinen kanama pıhtılaşma bozukluğu var mı,herhangi bir ilaç kullanımı var mı
  • Jinkolojik bir rahatsızlık var mı, örneğin sık iltihaplanma gibi
  • Sigara, alkol ya da madde kullanımı var mı

İlaçla düşüklerde oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir ?

  • Kanamanın az olması veya hiç olmaması ; Böyle bir durumda düşüğü desteklemek için tekrar ilaç vermek gerekecektir. Buna rağmen de kanama ve düşük gerçekleşmezse tekrar kürtaja dönülecektir. Bu, müdahaleye ekstra bir risk oluşturmayacaktır.
  • Aşırı artmış kanamanın olması ; aşırı artmış kanama ve sizi tehlikeye sokacak şekilde devam etmesi, genel durumunuzu bozması mutlaka acil hekime ulaşmanızı ve kontrol edilmenizi gerekecektir.
  • Bazı durumlarda düşük tam anlamıyla gerçekleşmez ve bu durumda kürtaj ile kalan parçaları temizlemek gerekecektir.

İlaçla düşüğün kürtajdan farkı nedir ?

İlaçla düşüğün avantajı küçük de olsa bir ameliyatın uygulanmaması ve ne kadar zararsız da olsa narkoz almak zorunda kalınmaması. İlaçla düşük 9 haftalık gebeliğe kadar denenebilir. Çok güvenli ve başarılı bir yöntemdir. Nerdeyse %97 başarı vardır.  Ama ne yazık ki ülkemizde bu ilaç mevcut değildir.


Her iki yöntemden hangisi daha çok uygulanmaktadır ?

Çoğunlukla gebelik sonlandırmasında seçilecek yol kürtaj olmaktadır. Çünkü bu şekliyle müdahaleyi planlayıp kısa sürede gerçekleştirme şansı vardır. Bu ufak müdahaleden sonra sadece az bir lekelenme veya kanama olur. İlaçla düşükde ise zamanlamayı ayarlamak mümkün olmadığı gibi süreci bizzat hasta takip ederek, yaşayarak geçirir.


Hangi yöntem daha iyidir ?

Daha iyi diye bir yöntem yoktur. Seçilecek yöntem kişiye göre değişebilir. Yapılacak ilk muayene sonrası hasta ile beraber yöntem ve oluşabilecek seyri hakkında bilgilendirme yapılır.Gebelik haftasına göre bir yol çizilir. Ülkemizde düşük ilacı bulunmamaktadır. Rahimağzını yumuşatıp rahmi kasan başka bir yardımcı ilaç vardır ancak onun için de gebelik haftasının biraz daha büyük olması beklenmelidir. Buna rağmen her zaman tam düşükle sonlanmadığından, tekrar üstüne kürtaj yapmak gerekebilir. Her iki yöntem de sonuç olarak başarılı ve risk olarak büyük bir risk taşımamaktadır.


Her iki metodun kendine göre avantajları nelerdir ?

İlaçla düşüğün avantajı erken haftalarda düşüğün gerçekleştirilebilmesidir ve tıbbi bir operasyona gerek kalmamasıdır. Kürtajın avantajı ise çabuk sonlandırılabilmesi ve müdahale sırasında narkoz yapılacağından ağrı acı hissetmemesidir.